Zaštitite vaše ljubimce od krpelja i buva!

Share Button

Kada nastupi proleće i topli dani, svi vlasnici pasa se raduju jer mogu da borave napolju sa svojim kućnim ljubimcima.

Priroda, duge šetnje i igrarije u parku prijaju svima, ali imajte na umu da sa višim temperaturama i buđenjem prirode kreće i sezona krpelja i buva. Preduzmite sledeće mere kako bi ste smanjili mogućnost da vaš pas dođe u kontakt sa ovim štetnim parazitima.

Očistite dvorište i stan

Buve i krpelji najčešće vrebaju iz grmlja i visoke trave pa je neophodno da redovno održavate dvorište u kom pas boravi. Kosite travnjak i očistite kućicu pre početka sezone. Buve i krpelji vole topla i tamna mesta, a zimu prežive u polusnu skriveni ispod tepiha, ležaja i u drugim delovima stana. Temeljno usisavajte sve sobe, a posebno obratite pažnju na mesta gde pas provodi najviše vremena – nameštaj, jastuk na kom spava. Ako pas često putuje sa vama i unutrašnjost automobila treba temeljno očistiti. Održavanjem higijene u velikom procentu smanjićete mogućnost da na psa pređu paraziti, piše portal njuska.com.

Zaštitite psa preparatima protiv parazita

Nemojte čekati da vaš pas počne da se češe da bi ste reagovali. Ključ je u prevenciji. Okupajte psa i dobro ga osušite, a zatim mu nanesite neki od preparata protiv buva i krpelja. Na tržištu postoje različiti proizvodi kao što je ogrlica protiv buva, ampule ili prašak, a ako niste sigurni šta je najefikasnije posavetujte se sa veterinarom. Za koju god vrstu tretmana da se odlučite budite uporni, jer lečenje može da traje i nekoliko meseci, kako bi ste se potpuno rešili krvopija sa psa.

Pregledajte psa posle svake šetnje

Bez obzira što ste psa prethodno zaštitili nekim od proizvoda protiv štetnih parazita, posle svake šetnje pregledajte psa. Kad šetate vašeg ljubimca postarajte se da ne ulazi u visoku travu ili žbunje. Pustite ga da se igra u parku ili na sređenim i pokošenim travnatim površinama. Kad se vratite kući detaljno pregledajte psa, a naročito obratite pažnju na delove oko vrata, ušiju i svuda gde je dlaka gušća. Krpelje ćete najlakše primetiti ako lagano četkate psa deo po deo. Ako za ljubimca imate neku od dugodlakih rasa pasa budite dodatno oprezni i temeljni u toku pregleda.

Kako izvaditi krpelja?

Glavna poteškoća u odstranjivanju krpelja sa kože je njegova veličina i i to što je čvrsto pričvršćen, objašnjavaju na sajtu njuska.com. Važno je brzo reagovati i krpelja izvaditi čim ga primetite na psu. Uvek koristite rukavice kao zaštitu. Uhvatite telo krpelja rukom ili pincetom, ali ne suviše jako da ne bi došlo do pucanja tela ili istiskivanja sadržaja iz digestivnog trakta nazad u krvotok psa. Okrećite krpelja suprotno od kazaljke na satu tik uz kožu i vodite računa da ralica odnosno deo usne krpelja ne ostane u koži. Nakon vađenja bacite krpelja u wc šolju, a mesto ujeda dezinfikujte alkoholom. Ako niste sigurni da umete da izvadite krpelja, odvedite psa kod veterinara.

njuska.com.Foto:Profimedia

Share Button
(Visited 190 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve − ten =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.