Tibetanski mastif je najskuplji pas na svetu

Share Button

Tibetanski mastif je ogroman pas, mnogi kažu i okrutna životinja. On podseća na lava, i poseduje ogromnu snagu kojom može odbraniti od divljih životinja jedno čitavo selo.

Ova rasa je ranije živela u podnožju Himalaja i bila je izrazite jake građe, veoma hrabra. Mastif je tada bio poznat po aroganciji kralja i lojalnosti gospodaru. Ljudi ih obožavaju zbog njihove jake volje, inteligencije i istrajnosti.

Drugi naziv koji se veoma često koristi je i tibetanska doga i predstavlja statusni simbol bogatstva. Čiste tibetanske doge su veoma retke i zato su cene ovih pasa tako visoke.

Pre četiri meseca vlasnik iz Pekinga prodao je štene tibetanskog mastifa za neverovatnu cifru od 1, 9 miliona dolara. Ovaj pas bio je star godinu dana, visok 80 centimetara i težak 90 kilograma.

Tibetanski mastif

Foto: Facebook

Ali ova cifra nije najveća do sada. Kineski mediji prenose da je prošle godine jedan odgajivač prodao je mastifa za 4 miliona dolara na sajmu u Pekingu. Obavešteni izvori kažu da se razlog za tako visoke cene mastifa nalazi u međusobnom dogovoru između odgajivača i kupaca, čime im povećavaju vrednost.

Ova drevnu rasu najčešća možemo pronaći na Tibetu, ali je ima je i u nekim krajevima Himalaja. Naravno, može se sresti i u drugim krajevima sveta. Za ovu vrstu kažu da je agresivna i divlja, nepredvidivog ponašanja i veoma teška za dresiranje, ali psi dresirani u Engleskoj su poslušni i veoma privrženi svom gospodaru.

Na Tibetu, njegova uloga je da čuva stado i sposoban je da se bori sa leopardima i vukovima. Stručnjaci kažu da tibetanski mastif mora da se trenira pažljivo i strpljivo, jer bez dobre dresure, ovaj pas može biti opasan i nepredvidiv.

Foto: Facebook
Share Button
(Visited 1.642 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 + three =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.