Sibirski haski – simbol snage, brzine i izdržljivosti

Share Button

Haski je radni pas, srednje veličine, ležernog držanja i energičnog hoda. Kretanje mu je prirodno i elegantno.

Građa

Telo je umereno zbijeno, pokriveno kvalitetnim krznom, uši su ravne, rep gust, asocira na njegovo nordijsko poreklo. Karakteristično kretanje je jedinstveno i naizgled lako. Sa velikom sigurnošću obavlja svoju originalnu ulogu vučnog psa, vukući teret umerenom brzinom na velike udaljenosti. Proporcije i oblik njegovog tela pokazuju uravnoteženost snage, brzine i izdržljivosti. Mužjaci nikad ne deluju prosečno u svom izgledu, a najčešće su i ženke bez mana u svojoj građi. Sibirski haski u dobroj kondiciji sa zatvorenom i dobro razvijenom muskulaturom nikada nije teži nego što treba.

Sibirski haski

Dlaka

Haski ima dvostruku dlaku. Pokrivna dlaka je ravna, srednje duga i priljubljena, poddlaka je mekana. Sve boje i kombinacije su dozvoljene. Najčešće su siva, crna, crvena i šarena. Dlaka je na glavi i na donjoj strani stomaka je svetlija. Kod ove rase su dozvoljene plave oči. Povremeno je potrebno iščetkavanje otpalih i odumrlih dlaka, pogotovo za vreme linjanja. Dlaka će ostati lepša ako ga držite napolju u prostoru koji je predviđen za pse.

Karakter

Nezavistan je i tvrdoglav, inteligentan, pun energije, veseo, voli da luta i veoma je orijentisan na čoveka i privržen svojoj porodici. Ljubazan je prema svima i zbog toga nije dobar pas čuvar. Sibirski haskiji mogu s jednim ili više drugih pasa izvrsno da žive napolju u boksu koji je predviđen za njih. Njihova dlaka ih štiti od svakakvog vremena. Leti ne bi trebalo da budu previše aktivni.

Sibirski psi se kao životinje koje žive u čoporu dobro slažu s drugim psima. Mačke i male kućne životinje nisu baš idealne za suživot s haskijem. S decom se dobro slažu. Ne vole da budu sami, pa se savetuje da uvek idu barem u paru ili više njih zajedno.

Ljepota.ba.

Foto: Twitter
Share Button
(Visited 932 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − three =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.