Šar pej: Pas koji traži poštovanje

Share Button

O poreklu ove rase ne zna se mnogo, smatra se da je šar pej vekovima postojao u južnom delu Kine. U svojoj domovini je imao ulogu svestranog čovekovog pomoćnika, sposobnog da učestvuje u lovu, čuva i štiti stoku i ukućane.

Kada se rasa našla na rubu istrebljenja i ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najređi pas na svetu, sa samo 12 registrovanih primeraka, spasao ju je ljubitelj iz Hong Konga Matgo Law, koji je dopremio mali broj šar peja u SAD šezdesetih godina ovog veka.

Početak rada Američkog kluba za šar peja se vezuje za 1974. godinu, kada su se odgajivači ovih pasa po prvi put organizovano sastali u Oregonu. Prvi primerak je zvanično registrovan 1976. A poulacija na američkom kontinentu – i izvan njega – je postepeno rasla. U današnje vreme, šar pej važi za zanimljivog , čistog i inteligentnog kućnog mezimca.

Najvažnija karakterna odlika šar peja je izuzetno snažna ličnost koja zahteva ranu socijalizaciju i odlučno postupanje. Ipak, njegova odanost prema vlasniku nikada ne dolazi pitanje. Samostalan, oprezan i ponosan, ume da bude neprijatan sa onima koje ne poznaje i definitivno ne spada u pse koji „vole svakog“.

Obuka šar peja može da bude naporna, pošto mu ponavljanje iste radnje obično brzo dosadi. Ukoliko vlasnik uspe da zadrži njegovu pažnju sve postaje jednostavno, budući da je veoma bistar i sposoban da puno nauči. Pažljiv i veran, ovaj pas je odličan čuvar jer ume da se postavi zaštitnički, a da pri tome ne bude agresivan. On traži poštovanje – i zna kako da ga stekne.

pasmojprijatelj.com.

Foto: Profimedia
Share Button
(Visited 292 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × five =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.