Psi na vrućini: Kako da znate da im je vrućina i kako se hlade?

Share Button

Održavanje idealne telesne temperature organizma važan je zadatak svih sisara. Temperaturni receptori u telu omogućavaju psu da oseti kada je pregrejan.

Kao i ljudi, i psi vole da leže na suncu, dok drugi vole hladovinu kako bi se rashladili. Preterano zagrevanje može biti štetno pa to treba izbegavati.

Psi se, najčešće hlade mirovanjem. Zavuku se u hladovinu i leže kako im temperatura po vrućini ne bi dodatno porasla.

Dugodlaki psi na vrućini

Dugodlakim psima rashlađivanje predstavlja veći problem. Neke rase pasa čovek je posebno odgajao zato da bi imali dužu dlaku i to najčešće u podnebljima u kojima bi ih takva duga dlaka trebala zaštititi od hladnoće.

Globalizacijom i olakšavanjem putovanja te rase su dospele i u toplije delove sveta gde im je vruće. Jedan od čestih načina hlađenja takvih pasa jeste ležanje na pragovima otvorenih vrata gde ih protok i strujanje vazduha hlade.

Opasnost od opekotina

Iako psi vole da se izležavaju na suncu, važno je znati da, kao i ljudi, mogu dobiti opekotine, naročito ako im je dlaka retka ili bele boje.

Hlađenje putem jezika

Za razliku od nas, psi se ne znoje kroz žlezde (osim na šapama). Umesto toga, rashlađuju se brzim protokom hladnijeg vazduha preko površine jezika. Površinski krvni sudovi se šire dajući mu svetlo-ružičastu boju. Voda isparava s jezika, pomažući psu da tako rashladi i druge delove tela. Šta je jezik više viri, psu je toplije.

Odlična ideja po vrućini jeste postaviti dečiji bazen pun vode u kojem se pas kada želi može rashladiti.

paszavas.comFoto:pixabay.com

Share Button
(Visited 567 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × two =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.