Psi mogu da nanjuše lošu osobu, sada je to i naučno potvrđeno

Psi mogu da nanjuše lošu osobu, sada je to i naučno potvrđeno
Share Button

Psi su izvrsni tragači – nanjuše drogu, trag onoga ko se traži… ne čudi da imaju zaista neko „šesto čulo“ koje im ukaže na to da li je neko dobra ili loša osoba.

Da li ste ikada primetili koliko vam je važno da li vaš pas prihvata neku novu osobu, kao i da obraćate pažnju ako pri prvom susretu zareži ili zalaje na nekog? Možda je to zato što psi imaju neverovatna čula koja im dozvoljavaju da pokazuju takve stvari?

Osim toga, psi su izvrsni tragači – nanjuše drogu, trag onoga ko se traži… ne čudi da imaju zaista neko “šesto čulo” koje im ukaže na to da li je neko dobra ili loša osoba.

Najnovija studija koja je objavljena u magazinu “Neuroscience and Biobehavioral Revievs” pokazuje da pas može da oseti šta osoba misli o drugoj osobi.

– Poznato je da psi pomno prate gestove ljudi. U ovoj studiji smo istraživali da li psi “automatski” to rade ili fleksibilno prilagođavaju svoje ponašanje u zavisnosti od pouzdanosti pokazivača, prikazanog u prethodnom događaju – navodi se u rezultatu pomenute studije.

Tokom detaljnog istraživanja, psi su prolazili kroz nekoliko scenarija. U jednom od njih, pas je bio prisutan kada mu je dobrovoljac pomagao da otvori teglu. U jednom slučaju, volonter je bio pasivan, a u drugom odbio da pomogne.

Kada se pratilo ponašanje bez ikakvog scenarija i “dobri” i ovi drugi su pokušali da pomognu psu. Kada je bio prvi slučaj, pas je pristao na pomoć, ali u drugom slučaju nije prihvatao pomoć.

– Ovi rezultati ukazuju na to da su ne samo psi visoko kvalifikovani u razumevanju ljudskih pokazivačkih gestova, već i na zaključke o pouzdanosti čoveka koji predstavlja znakove – stoji u rezultatu istraživanja.

Razmislite o tome da sledeći put gledate kako vaš pas reaguje na druge.

(Telegraf Ljubimci)

Foto: Pixabay.com

Share Button
(Visited 5.101 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *