Psi mogu da budu jednako ljubomorni kao i ljudi

Psi mogu da budu jednako ljubomorni kao i ljudi
Share Button

Dve naučnice snimile su 36 pasa u njihovom poznatom okruženju, dok su ih vlasnici ignorisali. Htele su da saznaju da li psi reaguju na percipiranog suparnika iste vrste ili jednostavno na gubitak vlasnikove pažnje.

Psi mogu da budu ljubomorni kao i ljudi, tvrdi se u novoj američkoj studiji.

„Otkriće“ koje teško da će iznenaditi bilo kojeg vlasnika psa, pokazuje, međutim, da se radi o „iskonskom“ osećaju, koji ne zahteva složeno razmišljanje i egzistira u čovekovom najboljem prijatelju, jednako kao i u kod deteta.

Dve naučnice sa kalifornijskog Univerziteta u San Dijegu, snimile su 36 pasa u njihovom poznatom okruženju, dok su ih vlasnici ignorisali i bavili se drugim objektima: plišanim psom na baterije, koji maše repom i laje, izdubljenom svetlećom bundevom, kakve se koriste za Noć veštica i dečjom slikovnicom, koja emituje melodije.

Stavivši među objekte i lažnog suparničkog psa, napisale su naučnice u časopicu Plos One, stekle su maksimalnu kontrolu nad eksperimentom. Htele su da saznaju da li psi reaguju na percipiranog suparnika iste vrste ili jednostavno na gubitak vlasnikove pažnje.

Vlasnici su se prema lažnom psu odnosili kao da je pravi, davali mu poslastice, mazili ga i tepali mu. Jednako su se ponašali prema bundevi i slikovnici.

Kad su vlasnici pokazali nežnost prema plišanom psu, 78 posto pravih pasa počelo je dodirivati ili gurkati svojeg gazdu. Na bundevu je reagovalo 42, a na dečju knjigu 22 posto pasa. Trećina pasa je pokušala da se ugura između vlasnika i lažnog psa, četvrtina je zarežala na plišanu igračku, a samo je jedan to učinio prema drugim igračkama.

Naučnici su napisali da su psi verovatno poverovali da im je suparnik stvaran.

„Naša studija sugeriše da psi, ne samo što se ponašaju ljubomorno, nego pokušavaju da prekinu vezu između vlasnika i rivala“, rekla je Kristin Haris, profesorka psihologije. „Izgleda da su bili podstaknuti željom da zaštite važan društveni odnos“, rekla je. A motivacija ljubomornih ljudi je upravo prekid veze između voljene osobe i suparnika, dodaje Haris. Ponašanje pasa u ovom eksperimentu indicira da osećaju nešto slično ljudskoj ljubomori, zaključila je naučnica.

Index.hr.

Foto: Profimedia

Share Button
(Visited 247 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *