Ova 4 pitanja obavezno morate da postavite veterinaru! Zdravlje vašeg ljubimca je u pitanju!

Share Button

Postavljanje pitanja je teško, naročito kada odgovor možda nije ono što želite da čujete. Ali kada je reč o zdravlju i sreći vašeg kućnog ljubimca, morate da progovorite. Životinje se oslanjaju na nas da se zalažemo za njih u ordinaciji veterinara.

Koje bolesti mogu da prenesem svom ljubimcu?

Vaš pas može vam može preneti besnilo (zato ih vakcinišemo!). Besnilo je bolest, koje kućni ljubimci mogu preneti na vlasnike. Postoje i povratne bolesti, bolesti koje mi možemo preneti našim kućnim ljubimcima. Znamo da virusi poput H1N1 (mutirani grip) može da pređe sa ljudi na životinje. Gljivične infekcije mogu se, takođe, preneti kontaktom kože na kožu. Pitajte svog veterinara šta može imati uticaja na vašu slatku kucu ili mače.

Da li moj ljubimac treba da uzima suplemente?

Psi i mačke koji imaju problema sa zglobovima, pamćenjem ili težinom, moguće je da su im neophodni dodatci u ishrani. U stvari, postoji niz zdravstvenih problema koje bi vitaminski ili biljni dodatak mogao ublažiti, zavisno od trenutne ishrane, fizičke aktivnosti i režima lečenja. Vitamin C se koristi za smanjenje zapaljenja kod životinja, probiotici olakšavaju probleme sa gastrointestinalnom trakom. Zapamtite da životinjska tela tretiraju vitamine različito od ljudskih tela. Pitajte svog veterinara pre nego što date nešto – ne želite da vaš pas predozira vitaminima. Da, da, i to je moguće!

Koliko često treba da čistim zube mom ljubimcu?

Ovo pitanje je više podsetnik da razgovarate o zubnoj higijeni sa veterinom. Prva stvar, koju će većina veterinara reći kada nude savete o preventivnoj zaštiti jeste: „Perite zube svog ljubimca!“ Ako niste sigurni kako to da radite, pitajte. Ako ste zabrinuti da ne koristite prave alate ili paste, pitajte. Kao i kod ljudi, prevencija zubnih oboljenja je pola oralnog zdravlja.

Da li je čudno ovo što radi moj ljubimac?

Objasnite vašem veterinaru svako čudno ponašanje, čak i ako mislite da je bezopasno. Nejasna navika, koju je razvila vaša mačka može biti rezultat neurološkog stanja. Psi – a ponekad i mačke – koji redovno pritisnu glavu na zid tokom dužih vremenskih perioda mogu imati meningitis ili tumor na mozgu. Nećete znati dok ne pitate. Ako postoji određeno ponašanje koje zapažate rutinski, počnite da ga pratite i pomenite vašu zabrinutost prilikom sledeće posete. Vrlo je verovtno da je vaš ljubimac samo malo šašav, kao i svi ostali, ali ne prepuštajte ništa slučaju.

Foto: Profimedia
Share Button
(Visited 82 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve + nine =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.