Nemačka doga: Veliki pas mekog srca

Share Button

Nemačka doga je nastala je od je starog evropskog psa poznatog po imenu danska doga. Tako Englezi još uvek zovu i ovu rasu.

U svojim spisima, prirodnjak Bufon pravi aluziju na te pse, koje je nazivao „veliki Danci“. Možda je u njima video potomke engleske doge, koja ima skandinavsko poreklo.

Osim ako ime veliki Danac nije skraćenica stare francuske reći „danoise“, kojom su se nazivali psi koji, kao neke doge, imaju arlekinsku dlaku, odnosno belu sa crnim flekama. U srednjem veku, na svim evropskim dvorovima, veliki psi tipa doge, dosta bliski jedni drugima, koristili su se u lovu na krupnu divljač, čuvali dvorac i bili verni pratioci vlastele.

Te doge, nakon što su pretrpele brojna ukrštanja, naročito sa hrtovima, vremenom su se profinile i počele da liče na današnje nemačke doge. Nemačka doga je tip psa koji je direktni predak današnjeg tipa, uzgajan je u Nemačkoj od kraja 18. veka. Oko 1900. godine, rasa je ponovo poboljšana i konačno određena po uzoru na dogu Ulma, odgojenom na dvoru Virtemberg.

Naziv nemačka doga tada je i zvanično prihvaćen. Englezi, koji su sa svoje strane, tražili očinstvo nad rasom, dali su istom psu naziv Great Dane „Veliki Danac“. Ovoj impresivnoj životinji je neopravdano pripisana reputacija krvoločne zveri.

Građa

Veliki pas koji spada među najveće pse na svetu. Mužjak mora biti višlji od 80 cm, a ženka višlja od 72 cm.  Međutim, i pored visine, zbog snažnog kostura i izdašnih mišića, skladnog oblika i laganih, elegantnih pokreta, sačuvana je harmonija tela koja se inače često gubi kod velikih pasa. Glava je snažna, velika, četvrtasta, dobro je izražen čeoni prelaz, njuška je puna i duboka. Uši su visoko postavljene i na bazi preklopljene, ali ukoliko se seku, stoje uspravno. Vrat je snažno mišićav, umereno dug i uzdignut. Grudni koš je velik, dubok i snažan, ali ne i preširok. Rep je srednje dugačak i jak, nošen opušteno u obliku sablje. Noge su ravne, snažnih kostiju i snažnih mišića.

Dlaka

Dlaka je kratka i sjajna, a po boji razlikujemo tigrastu, žutu, crnu, plavu i crno-belu dogu.

Karakter

Nemačka doga je zapravo najmiroljubivija od svih molosa. Prijateljski raspoložen, on traži da bude mažen, mnogo voli život u porodici i decu. Uprkos svojim dimenzijama, on rado živi u stanu, pod uslovom da mu se ipak omogući dovoljno prostora gde može da održava svoje mišiće u formi.

Srbija Danas

Foto: Facebook
Share Button
(Visited 490 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × 5 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.