Irski seter: Srdačan i osetljiv pas

Share Button

Irski seter je atletski građen, elegantan, pravi čistokrvni pas, koji traga za divljači galopirajući, visoko uzdignute glave.

Zbog toga je, pre svega, pogodan za lov u ravnici, ali se jednako prijatno oseća i u močvari.

Smatra se da irski seter predstavlja najstariju od tri rase setera, koja je poznata bar od 18. veka. To ne isključuje mogućnost da je bilo naknadnih mešanja sa engleskim i gordon seterom, ili drugim britanskim lovačkim pasminama.

Temperament

On je srdačan i osetljiv pas, čija obuka nije uvek jednostavna. To se posebno mora imati u vidu ako je namenjen da bude pas za društvo. Konačno, neophodna mu je fizička aktivnost. Irski seter je plemeniti pas sportskog izgleda koji ima ovalnu lobanju sa jasno izraženim potiljkom i dugačku, pri vrhu skoro četvrtastu njušku.

Izgled

Oči su boje tamnog lešnika ili tamno braon, ali nisu mnogo velike i imaju nežan i dirljiv pogled. Uši su tanke, srednje veličine, postavljene nisko i unazad i vise niz glavu. Vrat je mišićav, blago savijen, bez podbradka. Noge su snažne. Rep je srednje dugačak i ukrašen je divnom zastavicom. Snažan je u osnovi, stanjunje se prema vrhu i može stajati u visini leđa, nešto niže ili nešto više.

Dlaka je ravna, kraća i tanja na glavi i formira duge svilenkaste rese iznad ušiju, na zadnjoj strani šapa, na grlu, grudima i stomaku. Dlaka crvenog setera je izrazito crveno-smeđe bez primesa crne.

Životinje.rs.

Foto: Profimedia
Share Button
(Visited 234 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 − 4 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.