Da li vaš pas stalno grize i liže šape? Evo kako možete pomoći

Share Button

Lizanje i grickanje šapa je često ponašanje među psma. Dok se određeni stepen lizanja smatra normalnim, psi sa crvenim, otečenim šapama verovatno imaju medicinski problem.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih psi mogu lizati šape, kao što su suva koža, rane, gljivice, nadražujuće materije kao što su buve ili krpelji, anksioznost i alergijska bolest kože.

Bez obzira na uzrok iritacije, lavirint može dovesti do bola i sekundarne gljivične ili bakterijske infekcije.

Važno je da se konsultujete sa svojim veterinarima o ishrani vašeg psa, načinu života i okruženju kako bi on ili ona mogli odrediti najbolji plan lečenja.

Dok samo profesionalac može da tretira ozbiljne veterinarske probleme kao što su lizanje granuloma, tumori šape, kožne infekcije i hronične alergije, postoje stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste smanjili lizanje uzrokovanu suvom kožom ili kontaktnim dermatitisom.

Ovo su neki saveti kako biste rešili problem:

Smanjite izlaganje alergenima

Pored spoljašnjih alergena koji putuju na našoj odeći i obuci, nekoliko unutrašnjih supstanci takođe mogu pogoršati kožu vašeg psa. Prašina, prljavštine, hemikalije za čišćenje i dim cigarete su samo nekoliko od mnogih potencijalnih iritirajućih faktora.
Vruće, vlažno vreme može biti naročito teško za pse sa dermatitisom, dok izuzetna vlažnost zime može izazvati štetu na koži pa. Držite svoj dom umereno klimtizovanim tokom letnje topline i koristite ovlaživač za smanjenje iritacije u suvim zimskim uslovima.

Izaberite zdravu ishranu

Što je zdravija ishrana psa, bolje su opremljeni njihovi sistemi za borbu protiv alergena i spoljnih nadražujućih materija. Ako vaš pas ima osetljivosti na hranu, pažljivo proverite etikete kako biste osigurali da mu dajete ishranu bez alergena.

Dodajte Omga kiseline. Omega-3, omega-6 i omega-9 masne kiseline potiču iz ribljih ulja i biljnih izvora. Oni imaju koristi za kožu vašeg psa tako što pomažu u održavanju sopstvenih prirodnih ulja na zdravim nivoima i deluju protiv inflamacije kako bi se smanjio intenzitet alergena.

Infobrif.rs

Foto: shutterstock

Share Button
(Visited 314 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five − 3 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.