Čau-čau: Odan i iskren pas

Čau-čau: Odan i iskren pas
Share Button

Autohtoni pas severozapadnih kineskih planinskih predela. Služio je kao pas za vuču na severu Kine, kao pastirski pas u kineskim planinama, bio je čak i lovački pas, a Kinezi ga danas, navodno rado i jedu. U Evropu je dospeo polovinom prošlog veka.

Građa tela

Snažne je i robusne građe, iako nije suviše visok. Visina mu se kreće od 45 cm do 53 cm. To je pas snažnog grudnog koša, veoma jakog ali ne grubog kostura, jakih mišića.  Karakteriše ga višak kože na glavi, što na izvestan način govori i o uticaju blizine tibetskog mastifa. Po građi tela ipak preovladava krv polarnih pasa.

Čau čau

Foto: Tumblr

Dlaka

Može biti kratkodlak, ali učestalije je dugodlak sa veoma bogatim krznom, pogotovo na vratu i repu. Boje je narandžasto – crvene,  žuto – crvenkaste poput peska pa i crne, srebrnasto  – sive a ponekad i bele. Uvek je jednobojan. Karakteristična je boja njegovog jezika, nepca i ostalih sluznica usta. Ona je uvek tamno ljubičasta.

Karakter

Čau – čau je odan i iskren pas, vrlo umiljat i nežan prema svom vlasniku. Zbog svoje zaštitničke prirode, dobar je pas čuvar. Izrazito je svojeglav i samosvestan. Tvrdoglav i inteligentan, hrabar i neizrecivo dobar svom vlasniku. Dobro se slaže sa decom.

mojaoaza.com.

Foto: Profimedia

Share Button
(Visited 362 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − thirteen =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.