Baset: Pas o kome je i Šekspir pisao

Baset: Pas o kome je i Šekspir pisao
Share Button

Iako je bio svrstan u američke pse, ovaj gonič potiče od stare francuske, danas ugašene pasmine, artoaškog baseta, potomka psa svetog Huberta.

U Engleskoj je sigurno poznat od 16. veka jer ga Šekspir neverovatno precizno opisuje u Snu letnje noći: „Moji goniči boje peska sa teškim podbradkom, nisko spuštenim glavama skupljaju jutarnju rosu; iskrivljenih kolena, niskih stomaka, spori u potrazi, ali uvek ujednačenih glasova, koji odzvanjaju kao zvona.“

Ima veliku i proporcionalnu glavu, sa kupolastom lobanjom i veoma izraženom potiljnom kvrgom. Koža je opuštena, duboko izborana iznad luka obrva kada je glava spuštena. Nos je taman i najčešće crn, sa velikim, jako otvorenim nozdrvama.

baset, psi, pas, štenad, štenci

Foto: Profimedia

Može biti i boje jetre, u skladu sa bojom dlake. Tamne usne obešene su ka napred i nazad, dajući njušci četvrtast izgled. Oči su smeđe, blago upale, sa vidljivim crvenilom, piše „Životinje.rs“. Pogled im je tužan i zamišljen. Baršunaste uši su duge, postavljene nisko i nazad i vise u naborima, blago se savijajući unutra. Vrat je snažan, pravilno dug i dosta savijen, sa veoma izraženim podbradkom. Prednje noge su kratke, snažne i masivne. Na dubokim i punim grudima ocrtava se ispupčena grudna kost. Leđa su prava, a zadnji deo tela jako mišićav. Rep koji se nastavlja na kičmu je blago savijen i nosi ga veselo. Dlaka je kratka i glatka, gusta i uglavnom bele i braon boje, ali su dopuštene sve tipične boje goniča.

• Porodica: Goniči,
• Zemlja porekla: Francuska
• Godina porekla: 1500.
• Prosečna veličina mužjaka: visina: 30-38 cm, težina: oko 10,8 kg;
• Prosečna veličina ženke: visina: 28-36 cm, težina: 23-29 kg
• Drugi naziv: nema
• Životni vek: 8 – 12 godina

Srbija Danas

Foto: Profimedia
Share Button
(Visited 309 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 4 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.