Basenji: Pas koji ne laje

Share Button

Ovaj pas iz Centralne Afrike, ima veoma staro poreklo: njegovi preci su predstavljeni na pećinskim slikama od pre 5.000 godina.

Prve primerke basenjija su u Evropu doneli Englezi 1930. godine. Ime ovog psa znači jednostavno „seoski pas“.

Basenji nikada ne laje: on ispušta krik koji podseća na smeh i na tirolsko „jodlovanje“. Njegova nabrana lobanja mu daje simpatičan, pomalo začuđen izraz. Ovaj pas je veoma čist. Čistoću održava baš kao mačka. Zato je cenjen kao kućni pas, kako u svojoj matičnoj zemlji, tako u Evropi i u Sjedinjenim Državama, gde je takođe donet.

Razigran, privržen, strpljiv sa decom, on je, po potrebi, dobar čuvar i izvrstan lovac na sitnu divljač. Gibak, elegantan, čio i dobro uravnotežen, basenji ima lagan korak, veoma karakterističan, koji podseća na izduženi kas čistokrvnog konja.

Basenji, pas, štene, mali pas

Foto: Profimedia

Glava, lepo sečena, se sužava u visini očiju. Njuška se sužava od očiju ka nosu. Koža na lobanji se nabira na veoma karakterističan način, kada pas, na oprezu, podigne uši. Male oči, tamne boje lešnika, žute ili čak svetlo plave, bademaste, duboko uvučene, imaju veoma prodoran pogled. Uši, tanke i šiljate, stoje pravo, nagnute prema napred.

Vrat, dobre dužine, lepo nosi glavu. Trup je kratak i prav sa izbačenim bokovima i dobro spuštenom grudnom kosti. Prednje noge su prave, a zadnje čvrste i mišićave. Rep, postavljen visoko, se uvija u jedan ili dva prstena. Kratka i svilenkasta dlaka prekriva veoma opuštenu kožu (do te mere da su leđa ponekad naborana). Dlaka je žuto-smeđa, ponekad tamna, sa belim ili crno-belim oznakama, ili je bela, crna i boje paleža. Vrh repa je uvek beo.

• Porodica: Špicevi, Kućni psi,
• Zemlja porekla: Zair
• Godina porekla: nije poznata
• Prosečna veličina mužjaka: visina: oko 43 cm, težina: Oko 10,8 kg
• Prosečna veličina ženke: visina: oko 40 cm, težina: Oko 9,9 kg
• Drugi naziv: Ango angari, afrički buš pas
• Životni vek: 12 – 14 godina

Foto: Profimedia
Share Button
(Visited 623 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × five =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.