Američki lisičar: Lovac za primer

Share Button

Oko 1650. godine, britanski odgajivač Bruk (Brooke) iskrcao se u Sjedinjenim Državama sa čitavim čoporom engleskih lisičara i pošao u lov na lokalne sive lisice.

Od ovih pasa nastao je američki lisičar, kasnije ukrštan sa engleskim i francuskim goničima (koje je Lafajet poslao u Vašington) kao i sa irskim goničima. Tako je nastala velika raznolikost tipova, čime je pojačano rivalstvo među vlasnicima čopora.

Najpoznatiji varijeteti su vokerov lisičar (Walkerhound) i trigov lisičar (Trigghound), koji su dobili ime po svojim odgajivačima. Svi tipovi poštuju standard američkog lisisčara, koji je 1894. priznao američki Kennel Club.

Američki lisičar poseduje osetljivije čulo mirisa od svog engleskog rođaka i u prvo vreme koristio se za lov na lisice, a zatim na krupnu divljač, piše „Životinje.rs“. Ovaj neumorni radnik, veoma agresivan na terenu, kod kuće je nežan i umiljat.

I pored svih kvaliteta, danas nije mnogo rasprostranjen. Lobanja ovog psa je blago ispupčena u predelu potiljka, stop je blago izražen, a duge, tanke uši pripijene su uz glavu.

američki lisičar, pas, čopor, psi konj, lov, lovački pas

Foto: Profimedia

Američki lisičar ima rupne oči, smeđe ili boje lešnika, imaju blag pogled. Njuška je četvrtasta. Vitak vrat, a plećke mišićave ali nisu teške. Leđa ne smeju biti pognuta ni savijena. Rep stoji visoko.  Dlaka je glatka i oštra, može biti svih boja.

Porodica: Goniči,
Zemlja porekla: SAD
Godina porekla: 1600.
Prosečna veličina mužjaka: visina: 53-64 cm, težina: 29-34 kg
Prosečna veličina ženke: visina: 52.5-60 cm, težina: nešto lakša od mužjaka
Drugi naziv: nema podataka
Životni vek: 10-12 godina

Foto: Profimedia
Share Button
(Visited 171 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 3 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.