Američki koker španijel: Elegancija kao drugo ime?

Američki koker španijel: Elegancija kao drugo ime?
Share Button

Američki koker spanijel je potomak je engleskog kokera, od koga se pomalo udaljio tokom 20. veka. Američki uzgajivači su selekcijom, rađenom prema estetskim kriterijumima, dobili psa namenjenog za društvo.

Rasa je zvanično priznata 1946. godine, a u Francuskoj se pojavila 1956. Američki koker spanijel sačuvao je živost cunjavca, kojom su se odlikovali njegovi preci. U ponašanju ispoljava veliku eleganciju, posebno u hodu, koji ističe njegovu luksuznu dlaku.

američki koker španijel, pas, rasa, pasmina, štene

Foto: Profimedia

Okrugla glava, uokvirena velikim resastim ušima očarava na prvi pogled, a veseo i uravnotežen karakter učinio ga je divnim psom za celu porodicu, kako ga je predstavio Volt Dizni u Mazi i Lunji.Iako se dosta razvija u Evropi, još uvek je nedovoljno rasprostranjen u poređenju sa Sjedinjenim Državama, gde sa 100 000 štenadi godišnje predstavlja prvu pasminu.

Američki koker spanijel ima glavu koja je dobro razvijena, okrugla sa širokom njuškom, otvorenim nozdrvama i četvrtastom vilicom. Stop je izražen a luk obrva veoma istaknut. Oči su mu okrugle i pune, izuzetno tamne boje i imaju istovremeno blag i inteligentan izraz.Uši su postavljene u visini očiju. Telo ovog psa je četvrtasto i odaje utisak snage. Rep stoji u produžetku linije leđa.

američki koker španijel, pas, rasa, pasmina, dva psa, par

Foto: Profimedia

Dlaka je kratka i tanka na glavi, a srednje dužine na donjem delu nogu. Svilenkasta, glatka i veoma blago talasasta dlaka ojačana je poddlakom, piše „Životinje.rs“. Uši, grudi, abdominalni deo i noge ukrašeni su resama. Sve boje i mešavine boja su dozvoljene: crna, kestenjasta, riđa ili crna sa crvenim oznakama, jednobojna ili dvobojna.

Porodica: Cunjavci i aporteri
Zemlja porekla: SAD
Godina porekla: 1800.
Prosečna veličina mužjaka: visina: 36-38 cm, težina: 10-14 kg
Prosečna veličina ženke: visina: 33-36 cm, težina: 7-12 kg
Drugi naziv: Meri koker
Životni vek: 12 – 15 godina

Srbija Danas

Foto: Profimedia
Share Button
(Visited 264 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eight + 2 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.