Akita – najpoznatija japanska pasmina

Akita – najpoznatija japanska pasmina
Share Button

Ovaj elegantan i krupan japanski pas izaziva poštovanje. Njegovo daleko poreklo pomalo je misteriozno, kao i poreklo stanovnika provincije Akita za koje se govori da su potomci vanzemaljaca!

Pre nekoliko vekova ovaj krupni špic bio je posvećen lovu na krupnu divljač. Pošto se smatra japanskim nacionalnim psom, njegov lik se nalazi na mnogim poštanskim markama, a u Tokiju mu je podignut spomenik.

S obzirom da je brz, okretan i snažan, akita je odličan čuvar. Veoma je hrabar i ne plaši se da odmeri snagu sa medvedom. Nekada je korišćen za borbe pasa. Danas su one u Japanu zabranjene, a pasmina je zaštićena.

akita, pas, štene, rasa, pasmina

Foto: Profimedia

Poslednjih godina akita je osvojio Zapad svojim kvalitetima čuvara i psa za društvo. To je u inostranstvu najpoznatija japanska pasmina iz grupe špiceva.

Akita veoma liči na psa za vuču saonica, ima široko čelo, veoma izražen čeoni usek, kratku prednju stranu glave, male blago trouglaste oči tamno braon boje, veliki crni nos i čvrste zube.

Relativno male, debele, trouglaste uši drži uspravno i blago nagnute napred. Dužina tela prevazilazi njegovu visinu, piše „Životinje.rs“. Ovaj čvrsti i snažni pas ima široke i jake slabine, dubok grudni koš, prave i krupne prednje noge. Veoma lep i gust rep nosi uvijen iznad slabina. Tanka i gusta poddlaka prekrivena je hrapavom i čvrstom dlakom. 

akita, pas, štene, rasa, pasmina, štenad

Foto: Profimedia

Dlaka je žućkasto smeđa ili boje peska, manje ili više prošarana crnim ili tigrasta; može takođe biti dvobojna ili bele boje.
• Porodica: Špicevi, Nordijski psi,
• Zemlja porekla: Japan
• Godina porekla: 1800
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 61-66 cm Težina: 34-54 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: 58-64 cm Težina: 34-50 kg
• Drugi naziv: Akita-inu, Japanska akita
• Životni vek: Oko 11-15 godina

Srbija Danas

Foto: Profimedia
Share Button
(Visited 427 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen − one =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.