7 STVARI U DOMAĆINSTVU KOJE MOGU BITI OTROVNE ZA KUĆNE LJUBIMCE

7 STVARI U DOMAĆINSTVU KOJE MOGU BITI OTROVNE ZA KUĆNE LJUBIMCE
Share Button

Naši ljubimci su jako radoznali i sve bi da probaju…

Pogotovo kada je u pitanju hrana, a da ne govorimo o različitim predmetima koje vole da grickaju. Baš zbog te radoznalosti, treba obratiti pažnju šta im ostavljamo na dohvat šapica. Pogledajte koje su to stvari, koje se nama čine bezazlenim, a u stvari nisu…

1.Hrana

Postoje određene namirnice koje su nama vrlo ukusne, a koje ne bi trebalo uopšte da dajemo ljubimcima. Najtoksičnija namirnica za pse je naša omiljena – čokolada. Hemijska supstanca teobromin koja se nalazi u ovom slatkišu vrlo je otrovna za pse, takođe je opasna i čokolada sa  visokim koncetracijom kakaa. Postoje i druge namirnice koje mogu biti vrlo problematične, kao što su veštački zaslađivači koji se često nalaze u žvakama i slatkišima bez šećera. Takođe, treba držati sveže i suvo grožđe van domašaja psa, jer mogu izazvati otkazivanje bubrega.

2.Kuglice protiv moljaca

Ako imate problem sa moljcima i koristite sredstva za njihovo uništavanje znajte da su vrlo otrovni za ljubimce. Ako ljubimac slučajno nađe kuglice protiv moljaca na bazi naftalina i sa njima se igra ili ih čak proguta, može doći do povraćanja, dijareje ili napada. Ukoliko koristite ovakve proizvode, uvek ih stavite u deo ormara gde ste sigurni da vaš ljubimac ne može dospeti.

3.Lekovi

Životinje ne reaguju na lekove na isti način kao i mi. Lekovi namenjeni ljudima mogu izazvati reakcije opasne po život. Lekovi kao što je aspirin, mogu biti veoma otrovni za kućne ljubimce. Veterinar može preporučiti takve lekove, ali se doza za životinje dosta razlikuje. Zato uvek treba davati ljubimcima lek isključivo pod nadzorom veterinara. Antidepresive treba držati što dalje, jer mogu da izazovu teške neurološke probleme. Sve lekove treba držati na mestu gde ljubimci ne mogu slučajno doći i uvek proverite da li ste pokupili pilulu koja vam je pala na pod.

4.Sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje sa bazama i kiselinama mogu biti vrlo otrovni. Čak i sredstva na kojima piše da su prirodni – nisu bezbedni. Dok čistite pobrinite se da ljubimce držite van te prostorije.

5.Insekticidi

Kako su insekticidi namenjeni za ubijanje štetočina, isto tako mogu biti veoma toksični za kućne ljubimce. Sredstva na bazi organofosfata su opasna po život psa. Čak i sredstva protiv buva i krpelja mogu biti štetni ako sadrže piretrine i piretroide. Uvek pažljivo primenjujte ovakve tretmane i obavezno čitajte uputstva.

6.Biljke

Ma koliko da su neke biljke lepe, isto tako mogu biti veoma otrovne za kućne ljubimce. Mace su te koje najviše vole da grickaju kućne biljke, ali budite oprezni i ako čuvate psa. Božićna zvezda je poznata po tome da je otrovna za mačke. Takođe ljiljane treba držati podalje od ljubimaca, jer mogu da izazovu otkazivanje bubrega. Đurđevak je posebno otrovan jer izaziva nepravilan rad srca kod pasa i mačaka.

7.Cigarete

Ljudi koji još uvek koriste duvanske proizvode treba da znaju da je duvan toksičan za kućne ljubimce. Može izazvati povraćanje, tremor, nesvesticu, pa čak i smrt! Čak su i nikotinski flasteri otrovni i treba ih držati dalje od životinja.

Ženski Magazin

Share Button
(Visited 262 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven − 2 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.