5 STVARI KOJE PSI NE PODNOSE I KOJE IH STRESIRAJU: Ne vole zagrljaje, DUVANJE u uši, ali ne SAMO TO!

5 STVARI KOJE PSI NE PODNOSE I KOJE IH STRESIRAJU: Ne vole zagrljaje, DUVANJE u uši, ali ne SAMO TO!
Share Button

Vlasnici pasa retko žele da nerviraju svoje ljubimce. Nažalost, mnogi vlasnici nesvesno izlažu svoje pse gotovo svakodnevno stvarima koje životinje ne vole.

Na primer, ne bi uvek trebalo smatrati dobrim znakom što pas zatvara oči kad ga tapšete po glavi. To nije znak da uživa u trenutku – nego verovatno zatvara oči kako bi se zaštitio.

U većini slučajeva će vaš pas takve vrste iritacije „prećutati“ ili će pokušati poslati diskretne signale nevoljnosti govorom tela. Na nesreću mnogi od nas to ne uoče. No stručnjaci za zaštitu životinja žele da vlasnici obrate pažnju na takve znakove mogućeg stresa.

1. Duvanje u nos ili uši psa

Vlasnicima pasa nekad se čini zabavno da duvaju u njušku psa kako bi videli „simpatične“ izraze. Međutim, našim četvoronožnim prijateljima je to sve pre nego zabavno. Osećaju se nelagodno zbog tog čudnog ponašanja i počeće da se povlače i izbegavaće vašu blizinu.

2. Fiksiranje pogledom

To je za psa preteće ponašanje koje doživljava kao pokušaj nametanja dominacije. Bolje je izbegavati gledanje u oči.

pas
FOTO: PROFIMEDIA

3. Zagrljaji

To se može činiti kao izraz ljubavi, ali u praksi to za psa znači ograničavanje slobode kretanja. Često će zevati, polizati njušku ili potisnuti uši unazad kako bi pokazali da su pod stresom kad ih držite u stisku.

4. Promene u ponašanju

Kao životinja čopora pas ceni jasna pravila i ne razume izuzetke. Na primer, ako im nikad ne dozvoljavate da dođu na kauč, ali to učinite kada ste bolesni – zbunjujete ih. Doslednost je važna.

5. Šetnja istim putem

To će psu postati dosadno posebno ako ne sme da zastane i njuška okolo. Mnogo je bolje istraživati nove staze za šetnje i uključiti male igre kojima uče poslušnost i veštine.

(Kurir.rs/A.M./24sata.hr)

Foto: Profimedia
Share Button
(Visited 335 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

20 − nineteen =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.