10 najpametnijih rasa pasa

Share Button

Ovo je lista pasa za koje se smatra da su najpametniji od svih ostalih pasmina.

1. Border koli

Border Koli

Foto: Twitter

Poput mnogih inteligentnih rasa, border koliju je potreban posao koji će obavljati. Ukoliko nemaju životnu svrhu ili neki posao, neće biti sretni. Bordere nikako ne ostavljati u kući same celi dan, a ako to uradite, mogu biti prilično destruktivni. Treba im stalno društvo, pohvale i intenzivna vežba. Pa ako radite i živite u gradu, border koli verovatno nije dobra rasa za vas! Zbog svoje legendarne inteligencije, borderi postavljaju standard u takmičenjima poput agilitija, vežbama poslušnosti i, naravno, takmičenjima ovčarskih pasa.

2. Pudla

Pudla

Foto: Twitter

Da, pudla je na drugom mestu. Standardna pudla je vrlo inteligentna i jedna od rasa koje je najlakše trenirati. Vole da budu u ljudskoj blizini i ne podnose da ih ostavljate same. Neke standardne pudle su dobri čuvari, a neke se čak mogu obučiti za lov! Uopšeno gledajući, pudla je osećajna, prijatna i radosna rasa.

3. Nemački ovčar

Nemački ovčar

Foto: Profimedia/ilustracija

Nemački ovčari su izuzetno inteligentni, hrabri i imaju snažni zaštitnički instinkt (jedni su od najboljih pasa čuvara). Dok god se uče poslušnosti od najranijeg doba pomoću čvrste ruke pune ljubavi, mogu biti izvrsni porodični psi. Odlični u ophođenju sa decom. Zbog svoje inteligencije, nemački ovčar treba da bude stalno aktivan da bi bio zaista srećan. Ova inteligencija u kombinaciji s njihovom hrabrom prirodom čini nemačke ovčare izvrsnim policijskim psima i spasiocima.

4. Zlatni retriver

Zlatni retriver

Foto: Profimedia

Konstantno rangiran kao najpopularnija pseća rasa, zlatni retriver predstavlja sve što volimo u vezi pasa – odan je, pun ljubavi, strpljiv, izvrstan s decom i želi da ugodi. Sa tolikom inteligencijom, nije ni čudo da je zlatni retriver izvrstan u poslušnosti i izvođenju trikova. Ne bi trebalo da iznenađuje da zlatni retriver zauzima visoko mesto na listi najprivrženijih pasmina.

5. Doberman

Doberman

Foto: Profimedia

Dobermani su izuzetno odana i neustrašiva rasa. Neverovatno su izdržljivi i vole da rade (spadaju među top 10 rasa čuvara). Iako su poznati kao dominantni, dobermani imaju jako puno varijacija što se temperamenta tiče. Neki mogu biti prilično mirni, pa čak i rade kao terapeutski psi u bolnicama! Dobermani takođe mogu biti izvrsni oporodični psi, ako ih se propisno obučavaju od malena. Iako nije zloćudan, možete računati na to da će doberman agresivno zaštititi svoga gospodara ukoliko se ukaže potreba.

6. Šetlandski ovčar

Šetlandski ovčar

Foto: Twitter

Mnogi vlasnici šeltija kunu se kako njihov ljubimac ima gotovo ljudsku inteligenciju! Šeltiji su izvorno uzgajani za vođenje stotina ovaca, što je zahtevalo veliku koncentraciju i, naravno, inteligenciju. Mogu biti pomalo nepoverljivi prema strancima i deci, ali su vrlo odani i privrženi unutar svoje porodice – zapravo, šeltiji žude za ljudskim društvom.

7. Labrador retriver

Labrador retriver

Foto: Twitter

Prepun ljubavi, privržen i strpljiv, labrador retriver je jedna od najpopularnijih pasmina pasa na svetu. Vole da bude aktivni i potrebno im je puno vežbe. Bez odgovarajuće vežbe, labradori su skloni problemima s težinom. Zbog svoje dobre ćudi i ljubavi prema deci i drugim psima, spada među vrlo popularne porodične pse.

8. Papilon

Pas Papilon

Foto: Profimedia

Plaši li vas ovaj pas uopšte? Pa, trebao bi, jer je papillon zapravo puno opasniji nego što izgleda! Neki opisuju papilone kao pomalo ćudljive i agresivne pse, ali su oni jednostavno vrlo posesivni prema svom gospodaru i „ognjištu“. Neke bi moglo da iznenadi da se papilloni smatraju jednim od najprivrženijih rasa. To je još jedan vrlo inteligentan pas, kojeg je jako lako dresirati.

9. Rotvajler

Rotvajler

Foto: Twitter

Rotvajler, deveti na našoj listi, ima zastrašujuću reputaciju koja je najvećim delom nezaslužena. Rotvajler je prosečno „intenzivan“ i čini izvrsnog porodičnog psa. On je ne samo inteligentan, već i veoma hrabar i pouzdan, piše portal vauvau.net.

10. Australijski stočarski pas

Australijski stočarski pas

Foto: Twitter

Australski stočarski pas je vrlo aktivna rasa. Potrebna im je redovna dnevna vežba, kako fizička, tako i psihička. Budući da su izvorno uzgajani za čuvanje stoke u Australiji (i po tome dobili ime), širokih su pogleda, raznovrsnih sposobnosti i ponašaju se vrlo zaštitnički prema svome vlasništvu, uključujući ljude!

srbijadanas.com

Share Button
(Visited 808 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 + 6 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.