OVE BOLESTI MOŽETE DOBITI ORALNIM SEKSOM – zato, oprez!

Share Button

Postoje neke polne bolesti kod kojih su šanse od prenošenja veće ako se praktikuje oralni seks, napominju stručnjaci i savetuju kako da se zaštitite tokom takve vrste seksa.

Oralni seks sa sobom nosi rizike o kojima bi trebalo dobro razmisliti pre nego se upustite u tu vrstu zadovoljstva, odnosno pametno bi bilo razmisliti o zaštiti, posebno ako partnera ne poznajete baš najbolje.

Iako je vrlo popularan među svim generacijama, posebno nakon seksualne revolucije koja je prodrmala svet 60-ih godina, stručnjaci upozoravaju na opasne infekcije koje oralni seks ostavlja za sobom.

Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS) odgovara na pitanje koliko je oralni seks riskantan za zdravlje?

Napominju kako postoje neke polne bolesti kod kojih su šanse od prenošenja veće ako se praktikuje oralni seks. Infekcije koje se obično šire tim putem su gonoreja, genitalni herpes i sifilis.

Manji rizik je od hlamidije, hepatitisa A, B i C, genitalnih bradavica i od zaraze HIV-om. Takođe, moguće je i prenošenje stidnih vaši.

Simptomi polnih bolesti, napominju u NHS-u, zavise od vrste infekcije i mogu da se leče ukoliko se otkriju u ranoj fazi. Savetuju svima koji sumnjaju da možda imaju neku infekciju, da bez odgađanja posete lekara. Ukoliko se ne leče, infekcije mogu da postanu vrlo neprijatne i ozbiljno utiču na zdravlje i plodnost.

Kako se zaštititi?

Kao prevenciju prenošenja polnih bolesti oralnim putem stručanjaci savetuju korišćenje kondoma i dentalne brane koja se stavlja na ženske genitalije ili anus. Dentalna brana je, objašnjavaju, vrlo tanka mekana plastika (lateks ili poliuretan) dimenzija oko 15 cm x 15 cm koja štiti od prolaska polno prenosivih bolesti s jednog partnera na drugog.

24sata.hr/Informer.rs Foto:Pixabay

Share Button
(Visited 1.997 times, 1 visits today)

Comments

comments

Leave a Comment

9 − 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.