ORALNI SEKS DOVODI DO RAKA GRLA I VRATA

Share Button

Izjava holivudskog glumca Majl Daglasa da je zbog oralnog seksa dobio rak grla ustalasa je i podelila javnost.

Rak je, navodno, izazvan HPV, odnosno humanim papiloma virusom, koji je najčešći uzročnik tumora grlića materice.

– Postoji veza između raka grla, odnosno oro-faringealne regije i oralnog seksa. Naime, smatra se da infekcija HPV virusom sa onkogenim potencijalom, pored drugih faktora dovodi do pojave raka grla. Do rizika dolazi ukoliko je oralni seks upražnjavan sa partnerom kod kog postoji evidentirano postojanje nekog od onkogenih virusa, na primer,  tip 6,11,16 ili 18 – kaže Lazar Nejković, ginekolog-akušer u GAK „Narodni front“.

Humani papiloma virus je izuzetno rasprostranjen i spada u jedne od najčešće prenosivih bolesti. Postoji mnoštvo tipova ovog virusa koji su podeljeni u dve grupe: niskorizični HPV (izaziva kondilome i bradavice) i visokorizični HPV (izaziva predkancerozne pojave na grliću materice, a potom i sam rak ukoliko se ne leči).  Prenosi se najčešće seksualnim putem, a ono što posebno zabrinjava je to što se može preneti i ako je tokom odnosa korišćen kondom.

Simptoma gotovo i da nema, barem očiglednih, (ako se pojave onda su u pitanju bradavice i kondilomi), često se dešava da „miruje“ u organizmu i po nekoliko godina, iz čega proizilazi da je veliki broj ljudi nosilac ovog virusa a da to i ne zna. Iako se njegovi simptomi lako leče, virus trajno ostaje u organizmu.

Međutim, iako ova veza između raka i HPV virusa evidentno postoji, nju je teško uočiti:

– Humani papiloma virus, između ostalog, može biti uzročnik kancera laringsa. Ali, pri analizi kancerogenog tkiva ne može se videti i potvrditi da je on direktno uzročnik, iako je poznato da neki tipovi HPV spadaju u visokorizične. Takođe treba naglasiti da nijedan od poznatih uzroka kancera ne može sam po sebi delovati i biti uzročnik, uvek su potrebni i drugi faktori – tvrdi Slavica Knežević Ušaj, profesor patologije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Ova tema je izazvala zabrinutost kod ljubitelja oralnog seksa. Ipak, postoji način da se oralni seks upražnjava bez rizika, a to podrazumeva redovan odlazak kod ginekologa i urologa, provera prisustva infekcije nekim od navedenih tipova virusa, korišćenje zaštite u vidu prezervativa.

U nekim evropskim zemljama postoji već duže vreme inicijativa da se devojčice između 12 i 13 godina vakcinišu kako bi se sprečila zaraza virusom HPV.

zena.blic.rsSonja Martić

Share Button
(Visited 25 times, 1 visits today)

Comments

comments

Leave a Comment

12 + 19 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.