Kako stari vaš vršnjak? Od zlatnog doba do penzije!

Kako stari vaš vršnjak? Od zlatnog doba do penzije!
Share Button

Evo kako se menjaju veličina, izgled penisa i seksualna funkcija s godinama.

  Nije tajna da seksualna funkcija vremenom postaje slabija kod muškaraca. Što ste stariji, to u telu ima manje testosterona, zbog čega vam je teže da se uzbudite.

Osim toga, i kada se uzbudite, teže vam je da postignete erekciju i doživite orgazam.

Godine sa sobom donose i slabiji kvalitet sperme, a prema nekim istraživanja, procenat potentnih muškaraca starosti između 40. i 70. godine opada sa 60 na jedva 30 odsto.

Uz to, kod muškaraca vremenom dolazi do opadanja urinarnih funkcija, zbog slabljenja karličnih mišića i, u mnogim slučajevima, uvećanja prostate.

Ni to nije sve. Istraživanja su potvrdila da sam penis prolazi kroz značajne promene, kada prođe njegovo „zlatno doba“, što je oko 30. godine života.

Izgled penisa

S godinama penis, tačnije glans, postepeno gubi ružičastu boje zbog slabije cirkulacije. Primetan je i postepen gubitak pubičnih dlačica. „Kako nivo testosterona opada, penis se polako vraća u stanje od pre puberteta, kada dole baš i niste imali dlačice“, kaže dr seksualne medicine Irvin Goldstajn.

Veličina penisa

Većina muškarac uz godine dobije i koji kilogram više. Taj višak se uglavnom sakuplja u donjem abdomenu, pa se tako prividno menja i izgled penisa jer ga salo „zarobi“ pa deluje manji.

Pored ove prividne promene veličine penisa, dešava se i prava promena. Naime, penis muškarca vremenom postaje manji i tanji, mada ne značajno. „Ako je muškarcu u tridesetim godinama života penis u erekciji bio dug oko 15 centimetara, u šezdesetim i sedamdesetim će biti oko 12 ili 13 centimetara“, kaže dr Goldstajn.

Verovatno vas zanima zašto se to dešava?

Jedan razlog je taloženje masnoće u arterijama penisa, čime se ometa protok krvi do polnog organa. Drugi razlog je nagomilavanje relativno neelastičnog kolagena, ožiljčanog tkiva, u strukturu organa, zbog čega penis postaje manje elastičan, a to znači i manje erekcije.

Kako se menja veličina penisa, menjaju se i testisi.

„Oko 40. godine života, testisi počinju da se smanjuju, skupljaju. Oko tridesete godine života, testis u proseku ima prečnik oko tri centimetra, dok kod šezdesetogodišnjaka on meri oko dva centimetar“, objašnjava Goldstajn.

Zakrivljenost

Ožiljačno tkivo u penisu se stvara nejednako, zbog čega penis može da postane zakrivljeniji. To stanje se naziva Pejronijeva bolest, praćena je bolnim erekcijama i česta je kod sredovečnih muškaraca. Taj problem rešava se hirurški.

Osetljivost

Brojne studije su pokazale da penis postaje manje osetljiv vremenom. To može da oteža postizanje erekcije i doživljavanje seksualnog vrhunca. Da li ova promena umanjuje i zadovoljstvo koje pruža orgazam, još uvek nije dokazano.

Ipak, ne dozvolite da sve ove neizbežne promene upropaste vaš seksualni život. Naime, smanjenje erekcije, libida i ejakulacije samo delimično umanjuje seksualno zadovoljstvo, tvrde stručnjaci, a dr Goldstajn dodaje: „Ključ zadovoljavajće seksualnog života jeste mogućnost da zadovoljite svoju partnerku, a za to vam nije potreban vrhunski seksualni performans niti veliki penis“.

mondo.rs

Foto: Profimedia
Share Button
(Visited 13.044 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen − thirteen =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.