JUTARNJA EREKCIJA – zašto se javlja i čemu zapravo služi?

JUTARNJA EREKCIJA – zašto se javlja i čemu zapravo služi?
Share Button

Jutarnja erekcija zapravo je noćna erekcija, a tokom noći može da se javiti do pet puta i traje 20 do 30 minuta.

Jutarnja erekcija smatra se fiziološkim fenomenom, a događa se kompletnom muškom polu – čak i muškim bebama u maternici i maloj deci. 

Erekcija se javlja uslijed kompleksnog rada nervnog i endokrinog sistema. U budnom stanju, kada je muškarac seksualno uzbuđen, poruka nastaje u mozgu i šalje hemijske poruke nervima koji utiču na krvne sudove u penisu, dovodeći krv do njega. Krv tada postaje „zarobljena“ u penisu zbog čega se on širi i raste, a to rezultira erekcijom.

Noćne erekcije događaju se tokom REM faze sna, u kojoj sanjamo. Javljaju se kada su aktivirani određeni delovi mozga koji utiču na rad nerava za odmor, akciju, strah i kada su stimulisani hormoni odgovorni za raspoloženje. 

Ova pojava moguća je samo tokom REM faze sna i zato se muškarci bude s erekcijom, jer se obično budimo iz REM faze. Moguće je doživeti ponekad erekciju i u NREM fazi, ali to se obično događa starim muškarcima i razlog za to nije još jasan.

Budući da postoji nekoliko faza sna tokom noći, muškarci mogu da imaju do pet erekcija tokom noći i mogu da traju 20-30 minuta.

Međutim, to sve zavisi i od kvaliteta sna. S godinama će se pojava noćne odnosno jutarnje erekcije postepeno smanjivati, ali muškarci je uglavnom doživljavaju i nakon što pređu godine za penziju, piše Sun.

Zašto se to događa?

Jutarnja erekcija povezana je s punom bešikom. Neki naučnici smatraju da je to signal mozga u snu da je bešika puna i da je treba isprazniti. Ipak, danas su stručnjaci skloniji teoriji da puna bešika stimuliše nerve koji vode do karlice, a to direktno utiče na erekciju. Nije poznato da jutarnje erekcije imaju veze sa zdravljem penisa.

Kada se zabrinuti?

Pojava nekih bolesti može da utiče na izostanak ove vrste erekcije. Naprimer, depresija i pojava dijabetesa. 

Autor: 24sata

foto: Fotolia

Share Button
(Visited 9.562 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *