Da li je normalno kada su devojke starije od 25 godina nevine ?

Da li je normalno kada su devojke starije od 25 godina nevine ?
Share Button

Tekst o 29-godišnjoj Milici koja nikada nije upražnjavala seksualne odnose izazvao je veliki broj vaših komentara od onih dobrih, pa sve do onih da treba da potraži psihijatrijsku pomoć.

 Nije normalno da žena sa 29 godina bude nevina. Pa, kad će da vodi ljubav ako ne kad je mlada? Očigledno je da ima neki problem čim nije našla nikoga koga je zavolela toliko da može da vodi ljubav sa njim. Ostaće nevina zauvek. A vi sto ovde pišete da je to ok nađite neku takvu pa probajte da imate odnose sa njom, pa ćete videti da je problem u njenoj glavi – bio je samo jedan od komentara.

S druge strane, mnogi su pohvalili to što ne srlja u površne odnose sa muškarcima i čuva se za onog pravog.

– Svaka vama čast, takvih devojaka malo ima. Budite dobri i pametni kao što ste do sada bili. Nađite nekog pametnog momka i udajte se za njega.

Pozvali smo Dušicu Marković Žigić, specijalistu psihijatrije i seksologa koja nam je objasnila da li zaista postoji problem ako jedna devojka posle 25. godine nije izgubila nevinost.

– Sve zavisi, možda nije bilo odgovarajućih partnera, možda okolnosti nisu bile adekvatne. Ne mora sve da se pripiše psihopatologiji. Možda je samo u pitanju stidljiva osoba u komunikaciji što je umnogome sprečava da nađe partnera.

Dušica ističe da postoji i jedna vrsta problema o kojem se malo priča.

– Zove se vaginizam, a to stanje seksualni odnos čini nemogućim. O tome se mnogo ne priča, a devojke ne vole da im piše da čelu, pa je to problem koji se često krije i od porodice, a kamoli od okoline. Upravo je to još jedan razlog zbog kojeg jedna žena može dugo da ostane nevina.

A da li činjenica što su nevine i posle 25. godine može da utiče na njihovo samopouzdanje?

– Može da postoji neka vrsta predrasude da ti muškarci očekuju iskusnu ženu koja je već imala seks, pa onda ne znaju kako da se postave. Sramota ih je da o tome govore, a s druge strane se boje da muškarac neće ostati sa njom ako sazna da nema iskustva u seksu.

Kako kaže, razlozi zašto jedna žena nije još uvek izgubila nevinost su prilično individualni, pa se ne može provući neka analogija. Ono što se nije promenilo jeste da su nevine devojke i dalje „velike“ u očima muškaraca.

– Ima još uvek vrlo tradicionalnih muškaraca kojima to znači. Pa, ne bi žene radile himenoplastiku da to nikome ne znači – zaključuje psihijatar Dušica Marković Žigić i dodaje svim nevinim devojkama da nikad nije kasno.

(T.T./Telegraf.rs)

Share Button
(Visited 3.520 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *