TELO ŠALJE SIGNALE: Sve bolesti se vide na licu

Share Button

Tamne mrlje oko usta ukazuju na problem sa mokraćnim kanalima, bubuljice na nosu sa probavnim sistemom, a levi obraz pokazuje stanje jetre i žučne kese.

Ako su oči ogledalo duše, onda je lice ogledalo našeg zdravlja. Osim raspoloženja, ono daje informacije o tome šta se dešava u našem organizmu. Naime, svaki deo lica reflektuje stanje određenih organa. Brada zdravlje bešike, nos slezine i pankreasa, a čelo stanje srca. Zato dobro pogledajte svoje lice, možda pokušava da prenese poruku.

Levi obraz

Pokazuje stanje jetre i žučne kese. Ako na levom obrazu primetite crvenilo i popucale kapilare, naročito u predelu oko nosa to je znak upalnog procesa ili gomilanja toksina u jetri, a žutilo može biti znak kamena u žuči.

Desni obraz

Ogledalo je rada pluća i debelog creva. Problemi sa respiratornim traktom mogu se manifestovati pojavom ljuspastog ekcema, akni, blagim osipom ili plavkastozelenkastom nijansom tena na desnoj strani lica.

Uši

Jedna studija je pokazala da osobe koje imaju bore u ušima često imaju neko od srčanih oboljenja.

Čelo

Područje čela povezano je srcem i tankim crevom. Ukoliko primetite crvenilo ili neku diskoloraciju, to je znak problema sa srcem. Ako čelo poprimi čudnu plavozelenu nijansu, praćenu vrtoglavicom i lupanjem srca, odmah idite kod lekara jer su to simptomi srčanog udara. Akne na čelu označavaju probleme s varenjem ili lošom eliminacijom toksina iz tela. Ako imate problema sa suvom kožom čela, to je pokazatelj dehidratacije, pa pijte više vode. Istaknuta temporalna vena može biti znak visokog krvnog pritiska.

Oči

Oko znakova zdravstvenog stanja koji se mogu iščitati iz oka razvijena je čitava nauka – iridologija. Naime, na osnovu boje, linija i mrlja u irisu (dužici oka), koji mu daje boju, stručnjaci otkrivaju zdravstveno stanje pacijenta pre odlaska kod lekara specijaliste. Anomalije mogu izgledati kao mrlje, kratki štapići ili razni nepravilni oblici. Znak bolesti je i promena boje šarenice kao i tzv. srčani prstenovi, koji ukazuju na neku srčanu bolest samu ili udruženu s drugim poremećajima. Poziv na uzbunu je jedna ili više crvenih tačkica na svetloj podlozi, koja ima neki geometrijski oblik – trougao, kvadrat ili romb – jer je to znak tumora. Pojavljuje se nekoliko meseci pre bolesti.

Zenica: Proširena zenica ukazuje na psihički poremećaj, sužena na probleme s kičmom, meningitis, a nejednaka na neurasteniju i paralizu. Ukoliko je vertikalnoovalnog oblika, pokazuje sklonost ka naglom prestanku rada nekog vitalnog organa, a ako je horizontalnoovalnog, na bolesti očne jabučice, hipofize, štitaste žlezde. Ako je izvan centra, ukazuje na plućne ili želudačne bolesti.

Tamni i obešeni podočnjaci mogu biti znak malokrvnosti, ali ako su se iznenada uvećali, moguće je da postoji problem sa bubrezima i toksinima.

Nos

Ispucali kapilari, crvenilo, akne na nosu, sve su to simptomi loše probave. Bubuljice na nosu ne pojavljuju se samo zbog suvišnog lučenja masnoće već mogu biti izazvane i slabim probavnim sistemom i visokom temperaturom želuca. I ispucali kapilari i crvenilo na nosu su simptomi lošeg varenja. Savet je da jedete što manje začinjenu hranu

Usne

Ne valja ni da su mnogo blede, a ni intenzivne. Naime, ljudi čije se usne ne razlikuju mnogo od ostatka lica verovatno imaju lošu krvnu sliku, dok previše crvene usne ukazuju na problem sistema za varenje. U slučaju da usne postanu primetno tanje ili izgledaju kao da ste ih oivičili, slezina je oslabila, dok promene na uglovima usana ukazuju na mogući problem na dvanaestopalačnom crevu i želucu. Beličaste flekice na usnama mogu biti znak prisustva parazita u debelom crevu, plavo-ljubičaste slabe cirkulacije ili crevnih problema. Duboke vertikalne linije sa strane usana mogu signalizirati da nešto nije u redu sa vašim reproduktivnim sistemom, a ako je linija osmeha istaknuta, a da to nije zbog toga što se prečesto smejete, proverite pankreas i šećer.

Filtrum

Udubljenje između nosa i gornje usne zove se filtrum, a ova mala površina kod žena je povezana sa matericom i jajnicima, odnosno prostatom i genitalijama kod muškaraca. Bledilo ove zone i linijice možda ukazuju na ciste u genitalnom traktu, a kod muškaraca na infekcije i probleme sa plodnošću.

Brada

Ovaj deo lica povezan je sa bubrezima, bešikom, hormonalnim statusom i žlezdama sa unutrašnjih lučenjem. Diskoloracija i pojava tamnih mrlja oko usta su možda signal problema sa mokraćnim kanalima, a bubuljice u predelu brade hormonske neravnoteže, odnosno kada telo proizvodi višak estrogena i testosterona. Podbradak, osim na prekomernu gojaznost, može ukazivati na spor ili slab rad štitaste žlezde.

Maljavost

Ukoliko niste prirodno maljavi, pojava dlaka u predelu lica verovatno odražava policistične jajnike ili kod žena u godinama najavljuje menopauzu.

Obratite pažnju na jezik

Proveravajte s vremena na vreme i boju jezika. Ako je crvenkast i pecka, možda šalje poruku da ste anemični. Bele mrlje mogu da upozore na pretkancerozno stanje, a plavičast jezik na manjak kiseonika.

AUTOR: Jelena JOKANOVIĆ

Share Button
(Visited 558 times, 1 visits today)

Comments

comments

Leave a Comment

ten + eight =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.