Napokon znamo zašto nam ujutro smrdi iz usta, ali i kako da ga se zauvek rešimo

Share Button

Svež dah ujutru i ljubljenje čim otvorite oči moguće je samo na filmu.

Izgleda odlično, ali u stvarnom životu ne želite ni da pričate sa nekim dok ne operete ujutru zube, a kamoli da se sa nekim ljubite.

Neugodan zadah je razlog zašto se trudimo da ujutru ne dišemo blizu nekoga ko može da oseti taj miris. Sigurno ste proveli najviše osam sati a da niste oprali zube, pri tom niste ništa u snu jeli, a opet imate neprijatan zadah kad se probudite.

Jedan od uzroka je zaustavljena proizvodnja pljuvačke koja ispira usta i tako otklanja neprijatan zadah. Kako noću ne proizvodimo pljuvačku ako u toku dana i to stvara idealnu podlogu za bakterije da se namnože. Što su vam suvlja usta to su veće šanse da se razviju bakterije i pogorša neprijatan zadah.

Disanje na usta, hrkanje i neki lekovi mogu da dovedu do suvoće usta koja samo pogoršava stanje.

U većini slučajeva, ovo ne treba da vas zabrinjava, ali u nekim situacijama može da bude simptom neke podmukle bolesti. Uglavnom je prvi simptom bolesti desni, koja je povezana sa srčanim oboljenjima i šlogom. Nekada može da bude povezano sa infekcijama organa za varenje i u tim slučajevima morate da se javite lekaru za pomoć.

Ako želite da vam dah ne bude neprijatnog mirisa ujutru, pobrinite se da opere zube i koristite konac neposredno pre odlaska u krevet, jer ostaci hrane sa kojima legnete da spavate predstavljaju hranu za bakterije koje imate u ustima, piše Womenshealthmag.

Preporučuje se pranje zuba dva do tri minuta, upotreba čistača za jezik i tečnost za ispiranje usta bez alkohola.

(Telegraf.rs)Foto-ilustracija: Profimedia

Share Button
(Visited 1.172 times, 1 visits today)

Comments

comments

Leave a Comment

six + 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.